Wil je met mij in contact komen? rolf@a-business.nl
Terug naar overzicht

Waarom je nu in actie moet komen voor de subsidieregeling WBSO (die op 1 januari verandert)

Houdt je onderneming zich bezig met de ontwikkeling van een nieuw product, (productie)proces of nieuwe programmatuur, dan is de WBSO-subsidieregeling wellicht interessant voor je. De kans op een overheidsbijdrage van 32% op je loonkosten is namelijk reëel, mits je aan de voorwaarden voldoet. Ook externe Speur- en ontwikkelingskosten en -uitgaven kunnen subsidiabel zijn. Voor starters kan dit zelfs oplopen naar 40%. Een regeling die interessant om naar te blijven kijken.

Wellicht maak je al gebruik van deze regeling, het is immers al 25 jaar één van de meest populaire regelingen die ons land kent. De WBSO-regeling is bedoeld voor Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met (technische) innovatie.

Veranderingen:

Met ingang van 1 januari 2020 verandert het volgende:

  • Je mag 4 keer per jaar aanvragen in plaats van 3 keer per jaar
  • Aanvragen mag tot één dag voor het project start, in plaats van één maand van tevoren (behalve in december, de deadline is 20 december 2020)
  • De administratieve verplichtingen worden verlicht, maar de invulling daarvan is nog niet bekend
Let op:

Er is één addertje onder het gras wanneer je kijkt naar het moment van aanvragen. De aanvraag voor januari 2020 moet namelijk wel op uiterlijk 30 november 2019 worden ingediend bij RVO. De wijzigingen zijn dus pas van toepassing vanaf 1 januari 2020 en niet over de projecten die starten op 1 januari 2020. Let hier dus goed op.

Overige voorwaarden ongewijzigd:

De overige voorwaarden blijven ongewijzigd. Je ontwikkeling moet dus nog steeds technisch nieuw zijn voor je onderneming, moet je project gestructureerd worden aangepakt, moet je eigen personeel de ontwikkeling uitvoeren binnen de Europese Unie en moet je een projectadministratie bijhouden waaruit de aard- en voortgang van de werkzaamheden blijkt. Dat is niet moeilijk wanneer je al met een digitale projectadministratie werkt en een urenverantwoording hanteert in je bedrijf.

Begin op tijd:

Begin op tijd met het inventariseren van je projecten en het schrijven van de specifieke projecten, zodat je ruim voor de deadline van 30 november kunt indienen. Aan het einde van de indientermijn is het loket doorgaans wat trager en kan er zelfs uit liggen. Je mag hierbij niet zomaar rekenen op een verlenging van je termijn, dus zorg ervoor dat je niet op het laatste moment indient. Dan is de kans groot dat je achter het net vist en pas op 1 februari 2020 met je project kunt starten.

Als je wilt dan kan je nu al aanvragen indienen voor 2020, dus er is vanuit de subsidieverstrekker geen belemmering om snel te starten! Twijfel je of jouw projecten voor subsidie in aanmerking komen, neem dan contact op met je subsidieadviseur of met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Dit artikel is op 6 november 2019 geplaatst op Sprout.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of één van de andere onderwerpen en diensten waar A-Business zich mee bezig houdt? Neem dan contact met me op!