Meer weten? Neem contact met me op!
Wil je weten wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen? Laat je inspireren tijdens een adviesgesprek!
Organisaties bevinden zich in het digitale tijdperk met steeds meer op data gebaseerde kennis in een voortdurende staat van ontwikkeling. Met die continue evolutie doen ook uiteenlopende functietitels hun intrede. Een daarvan is de chief information officer, beter bekend als de afkorting CIO. Maar wat moet je hier nu eigenlijk mee in jouw bedrijf of instelling en dien je deze functie echt in te vullen?
Het klinkt allemaal erg stoer, maar een CIO moet geen doel op zich zijn. Stel dus niet zo’n functionaris aan omdat anderen het ook doen, maar zorg er wel voor dat de informatiebehoefte van je organisatie wordt afgestemd op je bedrijfsvoering.
Wat een CIO doet, is kortweg de verantwoordelijkheid dragen voor het verzamelen en aanleveren van de juiste data voor de juiste rollen in de organisatie. Hij of zij maakt het informatiebeleid, zorgt ervoor dat de juiste key performance indicators worden gedefinieerd en dat iedereen over de informatie beschikt die voor hem of haar relevant is. Definieer dus voor je een CIO aanstelt, wat deze moet doen en of dit een dagtaak is. Dat hangt af van de hoeveelheid data, de grootte van je organisatie en natuurlijk de informatiebehoefte. Ook kan een CIO als taak hebben om meer informatie te verzamelen om meer inzicht te krijgen in de organisatie. Zie je hierin allemaal geen toegevoegde waarde? Doe er dan niets mee.
Als je wel toekomst ziet in de rol van een CIO maar er geen dagtaak voor hebt, kun je deze taken op een andere manier in je organisatie borgen. Het is immers voor vrijwel alle organisaties van groot belang om de informatiefunctie goed op orde te hebben. Wanneer je kijkt naar beschikbare informatie en de snelheid waarmee ook medewerkers, klanten en leveranciers zich ontwikkelen, is grip op de beschikbare informatie één van de belangrijkste dingen waarmee je jouw organisatie kunt bijsturen. Ook is het goed om na te denken over wat je meer kunt bereiken met meer gestructureerde informatie. Je kunt dus ook de CIO-rol aan een andere medewerker geven, naast zijn of haar dagelijkse taken.
De CIO-rol is doorgaans van cruciaal belang voor een organisatie. Zorg er dus voor dat deze rol wordt ingevuld door een medewerker die dit belang ook ziet, de organisatie kent en affiniteit heeft met data. Maak hem verantwoordelijk voor de business intelligence en laat hem bijvoorbeeld aan de algemeen of financieel directeur rapporteren. Ook kan de financieel directeur de rol zelf op zich nemen. Affiniteit met data kan overigens worden aangeleerd door mensen die echt geïnteresseerd zijn. Hiervoor zijn verschillende cursussen beschikbaar in de markt. Besluit je om een CIO-rol te implementeren, kijk dan eerst naar hoe je deze wil invullen en wie hierbij past. Wil deze persoon het ook, dan kun je de inhoudelijke kennis daarna organiseren.
Dit artikel is op 9 januari 2019 geplaatst op CustomerTalk
Wil je weten wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen? Laat je inspireren tijdens een adviesgesprek!