Wil je met mij in contact komen? rolf@a-business.nl
Terug naar overzicht

7 tips om ervoor te zorgen dat je na je vakantie weer fris aan de slag kan

Het is onvermijdelijk dat je voor een vakantieperiode veel stress en hectiek ervaart. Een goede organisatie vooraf en goed tot rust komen in de periode dat je er niet bent, zorgt ervoor dat je de drukke perioden aan kunt, schrijft Sprout-expert Rolf Grouve.

Zo vlak voor de vakantie spreek ik regelmatig met ondernemers die moe zijn. Moe van het vele werken, de eisen van de medewerkers, het moeilijk kunnen vinden van goede nieuwe medewerkers en de problemen met leveringen van leveranciers en het (mede hierdoor) moeilijk tevreden kunnen stellen van klanten.

Hoe zorg je ervoor dat je na je vakantie weer fris aan de slag gaat? 7 tips:

1: Zorg ervoor dat je alles hebt geregeld voor je op vakantie gaat

In de praktijk zie ik vaak dat ondernemers hun zaken niet goed afwikkelen voor ze op vakantie gaan en al activiteiten plannen voor in hun vakantie. Doe dat niet en Ook is het raadzaam om een lijst met zaken te maken die je hebt uitgesteld tot na je vakantie of die actueel worden na je vakantie. Dat houdt de situatie overzichtelijk en zorgt ervoor dat je na je vakantie direct gestructureerd aan de slag kunt.

2: Plan niet alle activiteiten in de eerste week na je vakantie

Hoewel de gemiddelde ondernemer toch in zijn vakantie regelmatig zijn e-mail leest en de meest noodzakelijke antwoorden verstuurt, ligt er doorgaans een berg werk op je te wachten wanneer je terugkomt van vakantie. Op zich helemaal geen probleem, mits je hiermee van tevoren rekening houdt en dus niet alle niet-noodzakelijke dingen in de eerste week na je vakantie plant. Hierdoor kan je rustig en systematisch opbouwen en hoofd- en bijzaken scheiden.

3: Zorg voor achtervang

Je vakantie verloopt een stuk rustiger wanneer je ervoor zorgt dat een collega op de hoogte is van alle urgente zaken. Hij kan dringende of noodzakelijke dingen oppakken wanneer jij op vakantie bent. Eventueel kan hij hierover wel overleg hebben met je, maar hij kan het verder afwikkelen. Wanneer je een zzp’er bent, regel dan met een collega zzp’er dat hij je zaken waarneemt en doe dat ook andersom. Op die manier heb je beide een rustige vakantie. Dat geeft rust aan het einde van je vakantie.

4: Doe dat wat je rust geeft

Het lijkt wellicht een open deur, maar toch is hij belangrijk. Ga niet – geforceerd – vakantie houden omdat het moet, maar doe dat wat je rust geeft. Geeft het je rust om de telefoon uit te zetten, doe dat dan. Het is dan wel noodzakelijk dat je de eerste 3 tips goed hebt opgevolgd. Wil je iedere dag naar kantoor bellen omdat dat je de rust geeft, dan is daar ook niets mis mee. Hetzelfde geldt voor het checken van je e-mail. Zorg er alleen voor dat je niet de hele dag in je telefoon zit of met je laptop aan de slag bent. Je vakantiegevoel zal snel afnemen en het is de vraag of je achteraf niet meer stress hebt ervaren van je vakantie.

5: Ga luieren en genieten

Om daadwerkelijk tot rust te komen en weer fris te worden in je hoofd is het van belang dat de druk er even af gaat. Ga lekker luieren, sporten of op een andere manier genieten. Probeer de zaken even achter je te laten of de dingen die zijn gebeurd rustig te verwerken op een relaxte manier. Maak je even niet druk over de dagelijkse gang van zaken. Je zult zien dat dit uiteindelijk de rust geeft die je nodig hebt.

6: Bedenk wat je beter gaat doen

Als je eenmaal tot rust bent gekomen en je voelt je weer blijer worden, denk dan na over wat jij beter kunt doen om het gevoel waarmee je op vakantie ging te laten verdwijnen. Vaak is een gezonde rust al een enorme opkikker, maar niet zelden komen er goede ideeën wanneer je uit de dagelijkse sleur getrokken bent. Vraag je af of je niet betere afspraken kunt maken, processen kunt vereenvoudigen of producten verder kunt innoveren. Het kan je helpen om handvatten te creëren voor een rustiger bestaan in je bedrijf. Alhoewel, in tijden van een hoogconjunctuur met overal tekorten aan medewerkers is de vraag of- en in hoeverre dat überhaupt haalbaar is.

7: Neem regelmatig een break

Voorkomen is beter dan genezen. Realiseer je dat voor de grote vakantie en voor de kerstdagen de werkdruk in veel sectoren altijd bijzonder hoog is. Anticipeer hierop door regelmatig een break in te plannen voor deze drukke periode en erna. Dat hoeft niet duur te zijn, maar gewoon even afstand nemen. Eén of twee dagen kan soms al genoeg zijn. Wanneer je uitgerust en fris aan een hectische periode begint, dan blijft het langer leuk en beter te overzien.

Ik wens je een fijne en inspirerende vakantie toe en tot die tijd succes met de zakelijke voorbereidingen hiervan! Geef ruim voor je op vakantie aan dat je er in die periode niet bent. Wanneer je dit tijdig communiceert zul je zien dat je klant hiervoor begrip heeft. Blijf hierin vooral consequent.

Dit artikel is op 17 juli 2018 geplaatst op Sprout.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of één van de andere onderwerpen en diensten waar A-Business zich mee bezig houdt? Neem dan contact met me op!

Contact