Wil je met mij in contact komen? rolf@a-business.nl
Terug naar overzicht

5 Tips voor optimaal gebruik van de WBSO

Misschien maak je als innovatieve ondernemer al gebruik van de WBSO. Maar hoe weet je nu of je alle mogelijkheden voor jouw bedrijf hebt benut? In deze blog geef ik je 5 tips.

1: Beschrijf alle projecten

In de praktijk zien we dat er vaak één of meerdere projectomschrijvingen worden gemaakt en dat de aanvraag daarna steeds wordt gekopieerd en nagenoeg op dezelfde manier wordt ingediend. Dat gaat natuurlijk gemakkelijk en snel, maar er komen soms ook grotere- en kleine projecten bij.

Beschrijf deze projecten zodat deze in toekomstige aanvragen ook mee gaan. Het komt namelijk regelmatig voor dat een project al dusdanig ver is in de ontwikkeling dat er geen sprake meer is van speur- en ontwikkelingswerk, maar van productie. En dan zijn de kosten niet meer subsidiabel.

2: Vergeet de interne projecten niet

Het ontwikkelen van technische oplossingen heeft niet alleen te maken met projecten waar uiteindelijk na de ontwikkeling een vermarktbaar product uit voortkomt. Ook interne projecten met een technische ontwikkelingscomponent of productieproces komen in aanmerking. Vaak zijn hiervoor andere medewerkers verantwoordelijk dan voor de productiegerichte ontwikkeling.

Betrek je interne projectmanagers dus ook bij de WBSO, helemaal wanneer je interne softwareontwikkelaars in dienst hebt.

3: Nieuw voor jouw bedrijf, niet in de wereld

Veel ondernemers beschrijven alleen de projecten die technisch nieuw zijn in de wereld. De realiteit is echter dat het project al subsidiabel is wanneer het technisch nieuw is voor jouw bedrijf. Dit geldt dus ook wanneer je je bestaande producten technisch gaat doorontwikkelen.

Bekijk hier of uw project in aanmerking komt voor de WBSO.

4: Vergeet je softwareprojecten niet

Regelmatig zien we dat softwareprojecten niet worden beschreven. Soms worden ze vergeten en bij anderen leeft een mythe dat het heel ingewikkeld is om softwareprojecten te omschrijven.

Dat valt reuze mee! Neem deze dus in je aanvraag mee wanneer je technische knelpunten oplost in je software. Dat kan zowel product gerelateerd zijn als in een interne behoefte voorzien.

5: Neem alle relevante kosten mee

Het is heel gemakkelijk om binnen de WBSO alleen de uren mee te nemen. In veel gevallen zijn er dusdanig veel externe kosten en investeringen in het project, dat dit nog een grotere post aan subsidiabele kosten en investeringen oplevert.

Het project is al subsidiabel als het technisch nieuw is voor jouw bedrijf

Bekijk dus goed welke kosten je verwacht te maken en welke hiervan subsidiabel zijn. Neem hier rustig de tijd voor. Je kunt overigens altijd kiezen voor het forfaitaire bedrag.

Bonus tip

De WBSO is een mooi instrument om je innovatie voort te stuwen. Let er goed op dat je realistische uren en kosten aanvraagt. Anders houd je jezelf van tevoren voor de gek en moet je achteraf constateren dat je veel minder hebt kunnen incasseren dan je verwachtte.

Als je vooraf uren te positief in moet schatten om een redelijke bijdrage te krijgen, adviseren wij je om niet aan te vragen. Het bespaart een teleurstelling. Kijk gewoon over een paar maanden opnieuw naar jouw projecten en of het de moeite waard is om een aanvraag in te dienen.

Ik ben benieuwd of je wat hebt aan deze tips. Ben je al bezig met de WBSO? Of heb je nog vragen? Dan kun je direct contact opnemen met Cata Subsidieadvies (onderdeel van de Jong & Laan Accountants en Belastingadviseurs) via telefoonnummer 0592 – 544030.

Dit artikel is op 21 augustus 2020 geplaatst op Catasubsidieadvies.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of één van de andere onderwerpen en diensten waar A-Business zich mee bezig houdt? Neem dan contact met me op!

Contact