Wil je met mij in contact komen? rolf@a-business.nl
Terug naar overzicht

“Reguliere” subsidies in als hulpmiddel in tijden van crisis

Tot voor kort kwam ik regelmatig ondernemers tegen die principieel tegen subsidies voor bedrijven waren. Dat is vanzelfsprekend hun goed recht en in sommige argumenten die werden gebruikt kan ik me ook wel vinden. Nu is de situatie echter snel veranderd. Niet alleen ondernemend Nederland staat in brand, eigenlijk staat de wereld in brand. Helemaal voor een handelsland als Nederland is, vallen er nu ongenadig harde, rake klappen. Misschien is dit een reden voor jou als ondernemer om, naast de noodmaatregelen, ook eens te kijken naar de subsidiemogelijkheden voor jouw onderneming. Helemaal nu niets meer hetzelfde lijkt te zijn kan het financiële steuntje in de rug van de Overheid voor jou misschien het verschil maken. Ik geef een aantal tips over hoe je dit aanvliegt.

Subsidie als begrip

Subsidie is in de volksmond een verzameling van financiële stimuleringsmiddelen vanuit de Overheid. Dit kan dus bijvoorbeeld “direct geld” zijn, een fiscale maatregel of een borgstelling vanuit de Overheid. Subsidies zijn er in vele soorten en maten.

1: Kies je projecten

Subsidies worden onder andere verstrekt voor innoverende projecten. Dit kunnen verschillende typen projecten zijn. Zo zijn er onder andere subsidiemogelijkheden voor technische- en procesinnovaties, verduurzaming, energiezuinigheid, het opzetten van een leeromgeving voor medewerkers, samenwerking en export. Wanneer je een idee hebt welke projecten je uit zou willen voeren, wacht dan even met het aangaan van verplichtingen.

2: Zoek naar subsidiemogelijkheden

Kijk welke subsidiemogelijkheden er zijn voor jouw project. Subsidie is een bijdrage, dus je kunt je project wellicht vergroten of uitdagender maken wanneer je subsidie verkrijgt. Kijk voor je begint goed naar de voorwaarden en de “kleine lettertjes”. Je zult niet de eerste organisatie zijn die een aanvraag indient waarbij je niet aan de voorwaarden voldoet. Het is natuurlijk zonde van je tijd om voor niets een aanvraag te schrijven en in te dienen. Kijk ook waar en wanneer je de subsidieaanvraag ingediend moet hebben. Vaak zijn subsidies alleen aan te vragen voor projecten die in de toekomst starten. Te laat is te laat en ook dan heb je het werk voor niets gedaan. Niet handig en teleurstellend bovendien.

3: Geld toegezegd krijgen

Als de subsidieverstrekker in jouw verhaal gelooft, dan krijg je een positieve verleningsbeschikking. Let goed op de administratieve voorwaarden. Pas als je project is afgerond weet je hoeveel geld je daadwerkelijk ontvangt. Reken je dus niet te snel rijk.

Het gehele subsidieproces bevat meerdere stappen, maar in deze column beperk ik mij tot de beginfasen. Wil je meer weten over het gehele subsidieproces, ga dan naar de volgende pagina om het subsidieproces te bekijken. Ook in het boek Subsidiekracht dat ik schreef staat in detail beschreven hoe je met subsidies om kunt gaan. Dit boek is bij de (online) boekhandel te koop.

4: Korte klap

Wanneer je op korte termijn behoefte hebt aan subsidies voor bijvoorbeeld innovaties of het opzetten van structurele scholingsmogelijkheden voor je medewerkers, kijk dan naar regelingen als WBSO, SDE+, MIT, VIA en SLIM. Regelingen als Energie InvesteringsAftrek kunnen interessant zijn, maar de bijdrage bestaat uit een vermindering van de VPB. En dan moet je dus wel eerst winst maken. Staar je dus op dit moment niet blind op dergelijke regelingen. Hoewel de beoordeling van subsidieaanvragen soms even op zich laat wachten, bieden deze regelingen op korte termijn mogelijkheden.

Natuurlijk zijn er veel meer subsidieregelingen en komen er steeds nieuwe regelingen bij, maar dit zijn regelingen waar je nu direct mee aan de slag kunt.

5: Juist nu

In de markt zien we dat ondernemers nu terughoudend zijn met het investeren. Dat is op zich niet vreemd in deze situatie. Hierdoor ontstaan extra mogelijkheden voor jou om juist wel gebruik te maken van deze regelingen. Waar budgetten van sommige van de genoemde regelingen vaak overschreden werden, is de kans nu groot dat er budgetten over blijven omdat er minder aanvragen worden ingediend. De kans dat je ervoor in aanmerking komt neemt hiermee dus toe. Mocht je je projecten willen uitstellen, heroverweeg het dan met de subsidiemogelijkheden in je achterhoofd.

Ik hoop je op deze manier aan het denken te hebben gezet over het benutten van reguliere subsidies in extreme tijden als middel naast de noodmaatregelen. Doe er je voordeel mee en voor vragen kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Ook kun je direct contact opnemen met Cata Subsidieadvies (onderdeel van de Jong & Laan Accountants en Belastingadviseurs) via telefoonnummer 0592 – 544030.

Meer weten? Neem contact met me op!

Wil je weten wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen? Laat je inspireren tijdens een adviesgesprek!

Contact