Wil je met mij in contact komen?

  Columns

  Regelmatig schrijft Rolf Grouve columns over verschillende onderwerpen die te maken hebben met toekomstbestendig ondernemerschap, innoveren, de relatie tussen IT en de onderneming, subsidies en business intelligence. Hieronder staan een aantal artikelen. Mocht je meer willen weten over de onderwerpen die aan bod komen in onderstaande columns, neem dan contact met ons op.

  10-05-2022

  Afscheid nemen van je bedrijf: 5 tips om dat goed te organiseren

  Afscheid nemen van een bedrijf kan tegelijk een pijnlijke als goede beslissing zijn, voor jezelf én de onderneming. Rolf Grouve, die vorig jaar vertrok bij een van zijn bedrijven, vertelt hoe je dat goed kan organiseren.

  Lees meer
  10-09-2021

  5 tips om je bedrijf door te laten lopen wanneer je het zelf privé even zwaar hebt

  Veel ondernemers willen zich groot houden en privéuitdagingen vooral zelf oplossen. Columnist Rolf Grouve besloot zich kwetsbaar op te stellen, en versterkte daarmee de band met zijn collega’s.

  Lees meer
  23-09-2020

  Digitale boekpresentatie IT-Kracht

  Op donderdag 8 oktober 2020 om 16:00 houd ik mijn digitale boekpresentatie over het boek IT-Kracht. Hier kun je digitaal bij aanhaken. Meld je hieronder aan.

  Lees meer
  09-09-2020

  Komt mijn project in aanmerking voor de WBSO-regeling?

  Het is soms lastig in te schatten of jouw ontwikkelingen wel in aanmerking kunnen komen voor de WBSO-regeling. Ik geef een aantal praktijkvoorbeelden van subsidiabele projecten. Zo krijg je een idee of het zinvol is om te onderzoeken of er ook voor jouw projectidee WBSO-subsidiemogelijkheden zijn.

  Lees meer
  03-09-2020

  5 Tips voor een simpele administratie bij subsidieprojecten

  Sommige ondernemers zien af van subsidies, omdat ze opzien tegen de projectadministratie. Hoewel je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, zijn projectadministraties voor subsidieprojecten doorgaans gemakkelijk te organiseren. Ik geef je vijf tips.

  Lees meer
  24-08-2020

  5 Tips voor optimaal gebruik van de WBSO

  Misschien maak je als innovatieve ondernemer al gebruik van de WBSO. Maar hoe weet je nu of je alle mogelijkheden voor jouw bedrijf hebt benut? In deze blog geef ik je 5 tips.

  Lees meer
  18-08-2020

  7 veelvoorkomende misvattingen over subsidies

  In de praktijk zien we veel misvattingen over subsidies. Daardoor wordt het begrip ‘subsidies’ regelmatig in een negatief daglicht gesteld. In de meeste gevallen is dat onterecht. Houd bij je afweging of je wel of geen gebruik wilt maken van subsidies rekening met onderstaande aspecten. Dat maakt het een stuk makkelijker.

  Lees meer
  03-06-2020

  Houd grip op je organisatie in crisistijd, gebruik dashboards

  Tijdens de Coronacrisis worden veel belangrijke beslissingen genomen met behulp van dashboards. Is dat ook iets voor jouw organisatie? Volgens Rolf Grouve, directeur bij Provelu, zeker wel. Lees in deze blog wat dashboards zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen.

  Lees meer
  31-03-2020

  Zo benut je deze bizarre tijd door het beste uit jezelf en je medewerkers te halen

  Tijdens een crisis als die van dit moment kan het lastig zijn om echt te ondernemen. Maar er ontstaan altijd weer nieuwe kansen als je in beweging blijft, stelt Sprout-expert Rolf Grouve.

  Lees meer
  21-03-2020

  “Reguliere” subsidies in als hulpmiddel in tijden van crisis

  Hoe gebruik je "reguliere" subsidies om de coronatijd door te komen. Ook als je in het verleden principieel tegen subsidies was kunnen ze nu een uitkomst bieden.

  Lees meer
  04-12-2019

  7 tips om je medewerkers te motiveren

  Hoe zorg je dat je medewerkers vindt, maar ook behoudt? Sprout-expert Rolf Grouve geeft 7 tips. ‘Geef je mensen erkenning en eigenaarschap, maar strooi niet met salarisverhogingen.’

  Lees meer
  08-11-2019

  Waarom je nu in actie moet komen voor de subsidieregeling WBSO (die op 1 januari verandert)

  Vanaf 2020 mag je voortaan 4 keer per jaar een beroep doen op de populaire subsidieregeling WBSO. Zorg wel dat je je aanvraag voor 1 januari uiterlijk deze maand inlevert bij de RVO, waarschuwt Sprout-expert Rolf Grouve.

  Lees meer
  30-10-2019

  Inconsequente data kosten geld, zo houd je overzicht

  Vergeet je verschillende informatiebronnen met elkaar te verbinden, dan neemt de kans op verkeerde beslissingen toe. Sprout-expert Rolf Grouve geeft je vijf belangrijke voorwaarden voor goede rapportages.

  Lees meer
  11-07-2019

  Zo ga je om met agressieve IT-recruiters die personeel proberen weg te kapen

  Hoe krapper de arbeidsmarkt des te agressiever de recruiters, merkt Sprout-expert Rolf Grouve. Hij geeft 5 tips om intimiderende types het hoofd te kunnen bieden.

  Lees meer
  12-06-2019

  Subsidieregeling Versneller Innovatieve Ambitie 2019 (VIA)

  De subsidieregeling Versneller Innovatieve Ambities 2019 is open gegaan voor ondernemers in Drenthe, Groningen en Friesland. Innovatieve projecten kunnen worden ingediend tot 31 december 2019.

  Lees meer
  06-06-2019

  7 manieren om als ondernemer te reflecteren op je eigen gedrag

  Zelfreflectie is de basis om je bedrijf vooruit te helpen, schrijft Rolf Grouve. Hij geeft 7 manieren om daar beter in te worden.

  Lees meer
  14-05-2019

  8 voorwaarden voor een goede heisessie

  Het organiseren van een heisessie kost veel tijd, maar levert meer op dan je denkt, schrijft Rolf Grouve. Mits je zorgt voor verschillende expertises en karakters en heftige discussies niet uit de weg gaat.

  Lees meer
  26-03-2019

  Bezig met subsidie? Pas op voor deze cowboy

  Er is een bedrijf actief die zich met een agressieve, misleidende wervingscampagne richt op ondernemers die een innovatiesubsidie aanvragen, waarschuwt Sprout-expert Rolf Grouve. ‘Laat je niet in met cowboys die eventueel misbruik maken van jouw onervarenheid of onzekerheid.’

  Lees meer
  22-03-2019

  6 tips waarmee je je bedrijf slimmer aanstuurt op basis van data

  Je kan beter sturen zonder informatie, dan met de verkeerde informatie, stelt Rolf Grouve. Hij geeft je 6 tips waarmee je zorgt voor goede en consistente data.

  Lees meer
  06-02-2019

  (Geen) gratis geld: 5 dingen waar je rekening mee moet houden voordat je subsidie aanvraagt

  Subsidies zijn minder vrijblijvend dan soms wordt gesuggereerd, stelt Sprout-expert Rolf Grouve. ‘Reken je dus niet al van tevoren rijk.’

  Lees meer
  17-01-2019

  8 tips waarmee een IT-project onderdeel wordt van je héle bedrijf

  Een it-project dat niet door je hele bedrijf wordt omarmd is gedoemd te mislukken, waarschuwt Sprout-expert Rolf Grouve. ‘Waar vroeger de systeembeheerder wist wat het beste was voor de gehele organisatie, gaan de ontwikkelingen nu in een sneltreinvaart.’

  Lees meer
  09-01-2019

  De invulling van de functie van de chief information officer

  Met de continue evolutie doen ook uiteenlopende functietitels hun intrede. Een daarvan is de chief information officer, beter bekend als de afkorting CIO. Maar wat moet je hier nu eigenlijk mee in jouw bedrijf of instelling en dien je deze functie echt in te vullen?

  Lees meer
  11-12-2018

  10 tips om nieuwe software te laten slagen in je bedrijf

  Om te zorgen dat nieuwe software goed landt binnen je bedrijf moet je het selectieproces goed organiseren. Spout-expert Rolf Grouve deelt tien tips. ‘De weerstand die na een introductie kan ontstaan, neem je niet zomaar weg.’

  Lees meer
  26-09-2018

  Relaxen als het goed gaat? Het kan het einde van je bedrijf inluiden

  De economie bloeit, oftewel: hoog tijd om eens rustig achteruit te leunen? Niet doen, waarschuwt Sprout-expert Rolf Grouve. Juist nú moet je je organisatie versterken, anders kan het je bedrijf morgen de kop kosten.

  Lees meer
  22-08-2018

  9 tips voor een succesvolle IT-migratie

  Hoe zorg je ervoor dat een IT-migratie zo succesvol in jouw organisatie wordt opgepakt? Sprout-expert Rolf Grouve weet hier alles van en geeft negen tips voor ondernemers.

  Lees meer
  17-07-2018

  7 tips om ervoor te zorgen dat je na je vakantie weer fris aan de slag kan

  Het is onvermijdelijk dat je voor een vakantieperiode veel stress en hectiek ervaart. Een goede organisatie vooraf en goed tot rust komen in de periode dat je er niet bent, zorgt ervoor dat je de drukke perioden aan kunt, schrijft Sprout-expert Rolf Grouve.

  Lees meer
  25-06-2018

  Het omarmen van nieuwe technologieën biedt prachtige kansen

  Je kunt zonder grote en radicale aanpassingen ineens je bedrijf toekomstbestendig maken. Sterker nog, begin nu. Want wees eens eerlijk… Bestaat je bedrijf anders nog over 5 jaar?

  Lees meer
  13-06-2018

  Een langetermijnvisie om de regie te houden

  De economie draait op volle toeren en de (technologische) ontwikkelingen volgen elkaar in een hoog tempo op. Waar het ene bedrijf investeringen zoekt, wordt het andere bedrijf opgekocht door een grote partij. Het is de kunst om tijdig te anticiperen op eventuele kansen, waardoor je zelf de regie in handen kunt houden.

  Lees meer
  13-04-2018

  Ondernemerskracht - Anticiperen op de toekomst

  De veranderende economie door technologie, nieuwe generaties en tekorten aan grondstoffen heeft een impact op ieder bedrijf. Hoe zorg jij ervoor dat jouw organisatie toekomstbestendig wordt? Gebruik je Ondernemerskracht, zo stelt Rolf Grouve in z’n jongste boek.

  Lees meer
  08-04-2015

  Software ontwikkeling heeft ook invloed op uw organisatie

  Het ontwikkelen van software is al lang niet mee zo ingewikkeld als vroeger. Daardoor zijn er veel (commerciële) mogelijkheden ontstaan. Dat is ook zien aan grote hoeveelheid nieuwe software oplossingen (o.a. apps, portals) die als paddenstoelen uit de grond schieten.

  Lees meer
  27-03-2015

  Begrijpt u uw eigen ICT-omgeving nog, of bepalen uw leveranciers wat er gebeurt?

  Steeds vaker komt het voor dat ondernemers niet een (reëel) beeld hebben van hun eigen ICT omgeving. Dit, terwijl de ICT-omgeving steeds belangrijker wordt voor hun organisatie.

  Lees meer
  Wist u dat uw browser verouderd is?

  Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

  Upgrade hier uw browser
  Ga verder op eigen risico